Spørsmål og svar

Hva er BBFAW?

BBFAW er en forkortelse for Business Benchmark on Farm Animal Welfare. BBFAW er en internasjonal benchmark av hvordan 150 sentrale virksomheter følger opp forhold som påvirker dyrs velferd, inkludert ledelsesengasjement, oppnådde resultater og rapportering av resultater. Til sammen gjør dette at investorer, NGO’er, forbrukere og andre interessenter kan forstå virksomhetens ambisjon og konkret arbeid med dyrevelferd, som igjen kan skape forbedring i dyras velferd.

Hvem står bak den globale BBFAW?

Chronos Sustainability arbeider med samfunnsansvar og bærekraft. De er arkitektene bak og fungerer som sekretariat for BBFAW, som er utviklet i samarbeid med dyrevelferdsorganisasjonene Compassion in World Farming og World Animal Protection. Chronos koordinerer utviklingen av kriteriene og samhandler med virksomheter og andre interessenter. 

Hva er BBFAW Nordic?

BBFAW Nordic er en benchmark av virksomheter som primært har regional interesse.  Foreløpig er BBFAW Nordic begrenset til virksomheter i Norge. Benchmarken gjøres etter samme kriterier som i BBFAW, slik at virksomhetene kan se hvordan de ligger internasjonalt. På sikt vil BBFAW Nordic gjøre en tilleggsvurdering basert på rapportering om viktige utfordringer for dyrs velferd som ikke dekkes av BBFAW. Valg av tilleggskriterier er under arbeid.

Hvem står bak BBFAW Nordic?

MatPrat/ Opplysningskontoret for egg og kjøtt tok initiativ til å etablere BBFAW Nordic i Norge for å styrke arbeidet med dyrevelferd i Norge, og møte norske forbrukeres økende interesse og informasjonsbehov knyttet til dyrevelferd. MatPrat avsluttet sin rolle som partner i BBFAW Nordic høsten 2020, og Chronos Sustainability står nå for gjennomføring av den første norske benchmark’en.

Hva er Chronos Sustainability?

Chronos Sustainability er et internasjonalt team med ekspertise i å lede og støtte endringsprosesser og systemskifter knyttet til bærekraft og samfunnsansvar i industrien. De er arkitektene bak og sekretariat for BBFAW.

Hva er Compassion in world farming (CiWF)?

CiWF er en ideell organisasjon etablert av en gårdbruker i 1967, som en reaksjon på utviklingen i intensivt, industrielt husdyrhold. Organisasjonen arbeider for bedre dyrevelferd i husdyrproduksjonen ved å arbeide med beslutningstagere, selskaper og investorer. Mer informasjon finnes under www.ciwf.org og www.compassioninfoodbusiness.com

Når skal benchmarken av virksomhetene foregå?

Den første benchmarken i BBFAW Nordic vil starte i desember 2020, og resultatene vil offentliggjøres våren 2021. BBFAW Nordic vil deretter gjentas årlig.

Hvordan vil resultatene fra BBFAW Nordic bli brukt, og hvilken informasjon publiseres?

I gjennomgangen vil virksomhetene få en totalscore, basert på delscore på fire områder med ulik vekting:

  1. ledelsesengasjement og policy (26 %)
  2. styring og ledelse (28 %)
  3. innovasjon og pådriverfunksjon (11 %)
  4. rapportering av praksis og resultater (35 %)

    Totalscore plasserer virksomheten på ett av 6 nivåer, hvor nivå 1 er best. Virksomhetene vil få tilsendt en omfattende rapport med kommentarer til score på hvert spørsmål, samt en oppsummering med forslag til forbedringsområder. Ved publisering av BBFAW Nordic vil kun virksomhetens navn og nivå i benchmarken fremkomme. Fra og med år nummer 2 vil også virksomheten eventuelle endring i nivå sammenlignet med det foregående året være tilgjengelig. Detaljer om enkelte virksomhet blir ikke publisert. 

Vil BBFAW Nordic bli brukt for å henge ut virksomheter som gjør det dårlig?

Nei, hensikten er tvert i mot å oppuntre selskaper til økt fokus på dyrevelferd og transparens gjennom kommunikasjon og publisering av informasjon rundt virksomhetens arbeid med dyrevelferd. Mange virksomheter i Norge jobber godt og systematisk med dyrevelferd, uten å kommunisere dette arbeidet.

Hvorfor holder det ikke bare med en uttalelse om hvordan virksomheten jobber med dyrevelferd?

Dyrevelferd som forretningsområde er fortsatt et umodent område, og det mangler universelle standarder og retningslinjer for håndtering og kommunikasjon. Det medfører at majoriteten av næringsmiddelaktører ikke har formulert eller integrert dyrevelferdskommunikasjon i sin forretningsplan. BBFAW Nordic har derfor som hensikt å gi virksomheter et verktøy for systematisk arbeid med dyrevelferd og rapportering om dette, som samtidig gir investorer og forbrukere en mulighet til å differensiere mellom virksomheter på bakgrunn av dette.

Hvorfor må virksomheten rapportere at regelverket følges?

For å kunne sammenligne norske virksomheter med globale virksomheter, er det nødvendig at virksomhetene tar stilling til og rapporterer både om forhold som er forbudt, påbudt og uvanlig i Norge, dersom slike punkter vurderes som vesentlig for dyrs velferd i BBFAW. I tillegg får norske forbrukere informasjon fra både norske og internasjonale plattformer, og de vet ikke alltid hva som skiller norsk regelverk fra utenlandsk regelverk.

Hva anses som relevante dyrevelferdsstandarder?

I mange land er det etablert dyrevelferdsmerkeordninger med spesifikke kriterier.

Noen av disse ordningene omfatter kun grunnleggende krav og årlige inspeksjoner og noe utvidet rapportering. Dyrevelferdsprogrammene, etablert av norsk husdyrnæring, stiller krav til produsent og varemottager, og kan godkjennes som en grunnleggende dyrevelferdsstandard. Det forutsetter at virksomheten beskriver hva programmet omfatter og angir andelen av produsentene som har godkjent status. 

Det finnes også standarder som krever at dyrene holdes under vesentlig bedre forhold. I Norge har vi foreløpig bare en slik ordning, Dyrevernmerket, som eies av Dyrevernalliansen.

Kan MatPrat påvirke resultatene?

Nei. Vurderingen gjennomføres etter de internasjonale kriteriene i BBFAW, og utføres av uavhengige, internasjonale revisorer hos Chronos Sustainability Ltd. MatPrat har bidratt til etableringen av BBFAW Nordic i Norge, men har ingen rolle i revisjonen.

Hva er World Animal protection (WAP)?

Verdens dyrebeskyttelse har i 70 år arbeidet for å bedre forhold for både ville og tamme dyr, inkludert kjæledyr. Navnet WAP har de hatt siden 2014. www.worldanimalprotection.org.uk

Hva er målene med BBFAW Nordic?

 

  • Dokumentere og forbedre velferdsstandarder hos ledende norske matbedrifter gjennom å gi bedriftene et verktøy for arbeid med dyrevelferd
  • Gi norske forbrukere pålitelig og troverdig informasjon om norske matbedrifters arbeid med dyrevelferd internasjonalt
  • Gi bedrifter årlig fortrolige tilbakemeldinger om styrker og svakheter ved deres håndtering av og rapportering om arbeid med dyrevelferd.
  • Bidra til å etablere Norge som et foregangsland for dyrevelferd for produksjonsdyr

Det overordnede målet er å bidra til bedre dyrevelferd for produksjonsdyr i Norge.

 

Hvorfor er BBFAW Nordic relevant for norske virksomheter?

Mange er opptatt av hvordan oppdrettsfisk og husdyr i matproduksjonen har det. Endrede driftsformer, lite kontakt mellom forbrukere og næring, endring i synet på dyr og matproduksjon og påtrykk fra NGO’er gjør at etterspørselen etter informasjon om dyrevelferd øker. BBAFW Nordic gir norske virksomheter et nyttig verktøy for systematisk arbeid med dyrevelferd og rapportering om dette arbeidet. Det kan profilere virksomhetens arbeid med dyrevelferd som et fortrinn, samt forbedre velferden for dyra som inngår i virksomhetens varestrøm.

Hvilke selskaper er inkludert i den globale ordningen?

BBFAW omfatter 150 av de største, multinasjonale virksomhetene, inkludert 52 matvarekjeder, 63 næringsmiddelaktører og 35 restaurantkjeder. Av disse er 69 fra Europa, 54 fra Nord-Amerika og resten fra Sør-Amerika, Asia og Australia.

Hvilke selskaper vil inkluderes i BBFAW Nordic?

BBAFW Nordic omfatter i 2020 totalt 24 eierselskap, inkludert meierivirksomhet, slakterier, fiskeoppdrett, konsumegg, videreforedling og matvarekjeder.

Hvordan blir virksomhetene i BBFAW Nordic valgt ut?

Virksomhetene inkludert i BBFAW Nordic ble valgt ut av MatPrat på bakgrunn av betydning i det norske markedet i 2019. I 2020/2021 er det 24 virksomheter som blir vurdert. Det er imidlertid mulighet for å utvide programmet på sikt.

Hvordan foregår evalueringen i BBFAW Nordic?

Evalueringen retter seg i utgangspunktet mot eierselskapet, ikke datterselskaper, men informasjon fra datterselskap vil bli tatt med i vurderingen. Dette reflekterer målet med benchmarkingen, som er å evaluere om virksomheter sørger for en helhetlig håndtering av dyrevelferd.

I tillegg til de utvalgte eierselskapene, kan deres datterselskaper i Norge be om en separat evaluering, uten kostnad for dem. Hensikten med dette er å gi et helhetlig bilde av staus for dyrevelferd i virksomheter som er kjent for norske forbrukere, som ofte ikke vil ha kunnskap om eierselskap. Resultatene vil bli publisert sammen med øvrige virksomheter i BBFAW Nordic.

Hver virksomhet vurderes basert på den informasjon som er tilgjengelig via virksomhetens webside på evalueringstidspunktet, inkludert formelle rapporter (åsrapporter, virksomhetsansvar/CSR). På samme måte utføres grundige gjennomganger av nettstedene til virksomhetens datterselskaper og varemerker. Årsaken til at kun publisert informasjon legges til grunn for evalueringene, er å oppmuntre til økt transparens. I tillegg skal det sikre at virksomheter vurderes på en konsekvent måte (dvs. ved bruk av en upartisk, objektiv evaluering av offentlig tilgjengelig informasjon).

Hvordan har kriteriene blitt valgt ut?

Kriteriene er utviklet over tid av en arbeidsgruppe bestående av internasjonale eksperter fra næringsmiddelproduksjon, forretningsvirksomhet og dyrevelferd. Kriterier og vekting for den globale benchmarken revideres årlig, og inkluderer offentlig høringsprosess. BBFAW Nordic vil også følge eventuelle endringer som gjøres.

Hvem utfører evalueringene?

Både i BBFAW og BBFAW Nordic utføres evalueringene av uavhengige, internasjonale revisorer hos Chronos Sustainability Ltd. Deretter blir den foreløpige gjennomgangen sendt til fagpersoner i henholdsvis Compassion in World Farming og World Animal Protection (i den globale versjonen) og fagpersoner i Animalia (i den regionale versjonen). Disse fagpersonene har inngående kunnskap om verktøyet, og deres oppgave er å komme med innspill til tolkning og vurdering gjort av revisor. Innspillene sendes til Chronos for vurdering. Deretter får bedriften tilsendt sin rapport med frist for eventuelle tilbakemeldinger. Bedriften får da anledning til å gå igjennom og gi tilbakemeldinger til Chronos om aspekter de mener er vurdert feilaktig, eller offentlig tilgjengelig informasjon som eventuelt er uteglemt.

Hvorfor så mye fokus på offentliggjøring og transparens?

Transparens er sentralt for å få til endring, siden utfordringer, muligheter og resultater synliggjøres. Offentlig informasjon utgjør grunnlaget for forbrukerens tillit, forståelse og evaluering av virksomhetens arbeid med dyrevelferd. I tillegg ser investorer og virksomheter i økende grad at dyrevelferd er en økonomisk driver og et potensielt konkurransefortrinn. 

Må virksomhetene publisere sensitiv informasjon?

BBFAW har hatt årlige benchmarks siden 2012, og dette har aldri vært en utfordring. Det er fullt mulig å gjøre det godt i benchmarken uten å publisere sensitiv informasjon. Virksomhetene i BBFAW har derimot oppfattet økt transparens som en fordel med tanke på markedsføring og forbrukerkommunikasjon. Det medfører en mer proaktiv tilnærming til forbrukerne, i stedet for å svare på gjentatte henvendelser om spesifikke tema som opptar mange.

Kan andre virksomheter velge å bli evaluert av BBFAW Nordic?

Ja, virksomheter som ikke omfattes av BBFAW Nordic kan be om en individuell evaluering på lik linje med virksomhetene som er inkludert. Virksomheten vil ikke bli en del av den offisielle benchmarken, men vil kunne sammenligne seg med de andre, samt få verdifulle innspill på egne forbedringsområder.

Hvordan kan BBFAW Nordic forbedre dyrevelferd?

Resultatene publiseres årlig, og forbrukere og andre kan følge virksomhetens utvikling over tid. Det medfører også en forventning om at virksomhetene jobber systematisk med dyrevelferd, og publiserer informasjon og oppnådde resultater, og dermed oppnår en bedre plassering, og bedre dyrevelferd over tid.

Har du spørsmål eller tilbakemeldinger? Kontakt oss!